Dieta
Hypo-Hashimoto
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, w której właściwie skomponowana dieta ma niebagatelny wpływ na proces leczenia.
Składniki i zasady diety osób chorujących na Hashimoto mają za zadanie poprawić samopoczucie, wyciszyć stan zapalny, a także wesprzeć wdrożoną farmakoterapię. Regularne spożywanie posiłków to zasada, która niezależnie od choroby, wpływa na zachowanie zgrabnej sylwetki. Zaleca się, aby dzienne menu rozpisać na pięć posiłków, które należy spożywać regularnych odstępach czasowych.
Ważne jest, by regularność jedzenia weszła nam w nawyk. Regularność w jedzeniu bowiem wpływa na utrzymanie stałego tempa przemiany materii, a jak zostało wcześniej wspomniane ma to ogromne znaczenie przy Hashimoto. Ostatni posiłek w ciągu dnia należy zjeść ok. 2-3 godziny przed snem.
Dostępna w wariantach kalorycznych od 1250 do 3000kcal.
Dieta
Hypo-Hashimoto
Menu dla diety Hypo-Hashimoto
Przykładowe posiłki
Kanapki bezglutenowe z pastą jajeczno-rzodkiewkową, szynką z indyka i ogórkiem zielonym
Paprykowy twarożek z pieczywem i warzywami
Gryczanka na słodko z musem gruszkowo-pomarańczowym i orzechami nerkowca
Pomidorowe muffiny jajeczne z sosem jogurtowo- ziołowym i mini sałatką
Zupa ogórkowa
Koktajl z mango i banana
Tajska zupa z curry
Smoothie pietruszka-kiwi-banan-ananas
Kurczak kung pao z czerwonym ryżem i surówką z białej kapusty
Duszona wołowina w sosie śliwkowym, kasza jaglana i gotowana marchew
Roladka ze schabu z czerwonym pesto i orzechami w sosie własnym, ziemniaki oprószone koperkiem i surówka z czerwonej kapusty
Sos z boczniakami, selerem i soczewicą z pomidorową kaszą jaglaną
Smoothie malina-burak
Pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami, chleb bezglutenowy i świeże warzywa
Malinowy budyń jaglany
Zielona zupa krem z groszku
Warzywa w sosie pomidorowo-kokosowym po indyjsku z brązowym ryżem
Makaron ryżowy z warzywami po koreańsku
Dal z grochem łuskanym, batatami i szpinakiem
Hiszpańska frittata i sos majonezowy ze szczypiorkiem
Dieta
Hypo-Hashimoto
Dowiedź się więcej